SEc2

Systems Engineering Coaching & Consultancy

 

Missie

SEc2 verleent ondersteuning en advies op het gebied van Systems Engineering, in het algemeen en in het ruimtevaart-domein in het bijzonder. Zijn speciale dienstverlening betreft het ontwerp en de selectie van processen en gereedschappen, die de juiste maat en hoeveelheid detail hebben voor het betreffende project en die goed passen bij de gebruikelijke praktijk van onderneming of instituut. SEc2 kan de geselecteerde methoden en gereedschappen in de organisatie introduceren door middel van workshops of cursussen.

Daarnaast doet SEc2 onderzoek op het gebied van Systems Engineering in het algemeen en Space Systems Engineering in het bijzonder.

 

Geschiedenis

SEc2 is zijn activiteiten eind 2008 begonnen en is vanaf juli 2009 gevestigd als een kleine onderneming. Het bedrijf maakt gebruik van de kennis opgedaan in meer dan 25 jaar ervaring in de industrie en 10 jaar onderzoek en onderwijs in de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek.

 

Projecten

De projecten worden uitsluitend uitgevoerd door Robbert J. Hamann. Tot op heden zijn dat:

Ontwikkeling van een beta versie voor een Single Cell Maldi TOF Instrument (Cirrus D20); review assistentie, offerte evaluatie, schrijven ontwerp documentatie.

Haalbaarheidsstudie en Business Model NL SpaceCentre voor het Netherlands Space Office; AIT expertise en review assistentie

Bijdrage aan het SEQ deel systeem en subsysteem ontwerp.

Training voor ISIS klanten, ISIS interne training en ESA/Estec in het gebruik en de toepassing van Systems Engineering gereedschappen en methoden voor kleine satelliet projecten (1 - 3 dagdelen).

Beoordeling van de opdrachten voor de Ontwerp Synthese Oefening in herfst en voorjaar van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimvaarttechniek van de TU delft op inhoud en management aspecten. De Ontwerp Synthese Oefening is de formele afsluiting van de BSc opleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Sentinel 5P was een gemeenschappelijk satelliet project van het Netherlands Space Office (NSO, onderdeel van het Agentschap NL) en de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA. NSO levert het TROPOMI instrument voor de missie.

Het belangrijkste onderzoeksdoel van het instrument is om bij te dragen aan een betere kwantificering en identificatie van bronnen en putten van sporengassen in de aardatmosfeer en aan een beter begrip van de processen van transport, straling en chemie, die de oorzaak zijn van interacties tussen samenstelling van de atmosfeer, luchtkwaliteit en klimaat.

Daarnaast speelt het instrument een essentiële rol in het monitoren van het onderste deel van de atmosfeer en de troposfeer, en in applicatie voor operationeel en commercieel gebruik van de gegevens.

Het instrument meet de straling van de aardatmosfeer in de ultraviolette, zichtbare, nabije infrarode en korte golflengte infrarode spectrale banden met dagelijkse herhalingsfrequentie en een ruimtelijke resolutie vanaf 3.5 x 7 km. Hoofdaannemer voor instrument is Dutch Space (nu Airbus Nederland). Hoofdaannemer voor missie en satelliet is Astrium (Airbus) UK.

Een geďntegreerd ESA-NSO joint project team bij ESTEC leidde het project. SEc2 ondersteunde NSO bij zijn taken in het project team.

De Smart Services Boulevard is een initiatief van de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Een van de faciliteiten is de Open Innovatie Studio, waar projecten worden uitgevoerd op een interactieve, "concurrent" manier, waarbij alle relevante stakeholders betrokken worden. Het concept is gebaseerd op de Concurrent Design Facility, zoals die door ESA op ESTEC gebruikt wordt. SEc2 was betrokken bij de training in Systems Engineering methoden en gereedschappen van staf van de hogeschool en van project deelnemers.

De ondersteuning aan de leerstoel Space Systems Engineering omvatte het schrijven van een hoofdstuk voor het leerboek Small Satellite Engineering (redaktie E. Gill en K. Briess), gastcolleges en begeleiding van MSc studenten. Daarnaast wordt onderzoek gedaan op het gebied van Space Systems Engineering. SEc2 werkt samen met deze leerstoel van de TU Delft.

Brainstorm sessie over mogelijke deelname van Dutch Space in Nederlandse educatieve satelliet projecten.

·        TNO Science & Industry (april 2009)

Workshop over het concept keuze proces en trade-off methoden (grafisch, traditioneel en AHP).

Assistentie bij het TROPOMI Preliminary Requirements Review.

Naast deze werkzaamheden heb ik een negental resin 1/72 schaal modelbouw dozen van tamelijk onbekende vliegtuigen van Fokker, Koolhoven, Pander en Trompenburg Spyker ontwikkeld. Ik schrijf ook mee aan een boek over de Nederlandse vliegtuigontwerper Frits Koolhoven.

 

Geselecteerde publicaties

 

Using a Requirement Management Tool for Verification Management

Does Systems Engineering in Space Projects Pay?

Factors in Technical Risk Assessment

Introducing and Maintaining Systems Engineering in a Medium Sized Company

Delfi-C3 Preliminary Mission Results


Terug naar Engelse text

 

Contact